Om oss

Simsons Historia

Redan i mitten av 1950-talet utvecklade vi en hydraulisk domkraft som förenade låg vikt med hög presskapacitet. Domkraften som hade en inbyggd oljepump väckte stor uppmärksamhet och blev snabbt en framgång.

1936, Wallers Mekaniska grundas

John Waller arbetade som svarvare vid SKF. Han startade eget med kollegan Karl Eriksson år 1936 och drev företaget som fritidssysselsättning. Två år senare övertog John hela rörelsen. Under en period inrymdes företaget i källaren till Filadelfialokalen i Hofors.

Wallers Mekaniska huvudverksamhet var legosvarvning och bearbetning till SKF Stål och kom senare att bli tillverkare av Barkmaskinsutrustning och Simson domkrafter.

1952, Gustav Ekstrand uppfann lyftverktyget Simson

Gustav Ekstrand arbetade som reparatör på dåvarande SKF i Hofors och höll bl.a. på med reparationer av traverser.

Han byggde en egen lågbyggd och behändig domkraft för att byta travershjulen. När SKF inte nappade på idén gick han med den till f.d. arbetskamraten John Waller, som var mer mottaglig.
historia1historia1
historia1
Gustav Ekstrand, Simsons uppfinnare, året 1954
historia2historia2
historia2
John Waller visar prototyp till första domkraft för verkm
ästaren Göran Persson, år 1974.​​​​​​​

1954, S:t Eriksmässan

Den första och enda prototyp av Simsons domkraft presenterades på S:t Eriksmässan. Det blev succé med många beställningar. Utmaningen blev när dessa skulle serietillverkas, ledtiden för de första domkrafterna uppgick till 8-10 månader!

Under 50-talet bestämdes att sälja kompakta hydraul-domkrafter under namnet ”Simson” som symbol för styrka. Simson och Delila eller på engelska Samson och Delilah finns i det gamla testamentet. Simson var domare i Israel och räddade judarna från filistéerna. Simson var känd för sin fysiska styrka som satt i det långa håret.

1965, Interlink AB

Wallers Mekaniska satsar på marknadsföring av Simsons domkrafter och startar eget försäljningsbolag i Stockholm under namnet Interlink AB.

1970, Simson Kompakt Moderniseras

Erik Sundberg utvecklar den moderna Simson.

1997, Ny ägare

Efter uppköp övertogs verksamhet av Söderhamn Eriksson ”Cambio bark & sågverksutrustning” och all bearbetning flyttar till Söderhamn. År 2000 kvarstod enbart Simsons domkraftstillverkning i Hofors som en del av Cellwoodgruppen.

2000, Simson Power Tools AB

Interlink AB renodlad verksamhet av hydraulikprodukter i Hofors byter bolagsnamn till nuvarande Simson Power Tools AB.

2016, Ny ägare 

Simson Power Tools AB säljs av Cellwoodgruppen AB och får ny ägare: RH Gruppen Holding AB.